Duw op de knop F5 of klik vernieuwen om meer foto's te zien

Wat doen wij

Nieuw dak
Bij nieuwbouw of vervanging van het bestaande dak kan grofweg worden gekozen voor 2 verschillende onderconstructies

Open constructie

Open constructie

Open constructie

Dit is de traditionele manier van rietdekken, zoals het al eeuwen wordt gedaan. Het riet wordt gebonden op rietlatten en/of wilgenhout (gaarde). Het grote voordeel van deze methode is dat het riet aan alle kanten goed kan drogen: voor de levensduur van het dak is dit vaak de beste methode. De grote nadelen zijn de brandveiligheid en het wooncomfort: geen isolatie (Rc = 0) en tocht.

Gesloten constructie  (‘schroefdak’)
bunnik_aangSinds een tiental jaren wordt steeds vaker voor deze methode gekozen. De onderconstructie wordt eerst luchtdicht afgesloten met platen. Daarna wordt het riet om deze plaat geschroefd met zogenaamde ‘schroefdraden’. Meestal wordt er ook gekozen voor aanvullende isolatie d.m.v. isolatie panelen. Het is dan wel noodzakelijk dat de onderconstructie ook dampdicht wordt gemaakt, anders bestaat er een groot gevaar dat het dak van binnenuit nat gaat worden en snel wegrot. De grote voordelen van deze constructie zijn de brandveiligheid (er kan geen zuurstof van binnenuit worden gezogen) en het wooncomfort: het rietpakket isoleert nu mee omdat de onderconstructie tochtdicht is.

Restauratie
restauratie 1Te vaak wordt bij vervanging van een bestaand dak gekozen voor vernieuwing. In sommige gevallen is het beter en goedkoper om te kiezen het dak te restaureren. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het oude riet (grofweg 15-20 jaar of ouder) in de meeste gevallen van betere kwaliteit is dan het huidige restauratie 2verkrijgbare riet. Waarom dit oude riet beter is, is lastig te zeggen. Naar alle waarschijnlijkheid heeft het te maken met de hoeveelheid stikstof en andere stoffen in de lucht tijdens de groei van het riet. De laatste jaren is de hoeveelheid stikstof in de lucht aanzienlijk toegenomen. Het riet groeit sneller, maar is ook minder hard en minder duurzaam.
Bij restauratie blijft het oude riet aanwezig. De slechte bovenlaag wordt verwijderd en vervolgens wordt over het hele dak, laag voor laag, riet bijgestopt. De dakdikte neemt toe, het riet zit weer een stuk vaster en het geheel ziet er ook weer mooi uit!
Men noemt deze manier van restauratie ook wel verdrijven. Voor de klant is er de keuze om de binddraden in het zicht te laten of uit het zicht te laten (‘blind verdrijven’). Deze laatste optie is wat duurder vanwege de hogere kosten van arbeid en materiaal. De foto’s bij deze tekst zijn een voorbeeld van deze laatste optie.

 

Onderhoud
Met_plantenOnderhoud is enorm belangrijk voor de levensduur van het rieten dak ! Hoe langer men wacht, hoe duurder de reparatie na verloop van tijd zal zijn. Bij onderhoud moet u denken aan:

• Verwijderen van alg en mos;
• Bijstoppen van slechte stukken dak;
• Repareren van stormschade of vogelschade;
• Inspuiten tegen alg en mos (zie links)

Het verwijderen van alg en mos is heel belangrijk. De laatste jaren neemt vooral de hoeveelheid alg op het dak sterk toe, voornamelijk toe te schrijven aan de toegenomen hoeveelheid stikstof in de lucht. De algen kunnen in korte tijd een gesloten laag op het dak gaan vormen. Hierdoor blijft het dak langer nat, verstikt, en krijgen de eventueel aanwezige schimmels in het dak alle ruimte om hun werk te doen: verrotten / afbreken van het aanwezige riet !
Na het verwijderen van alg en mos kan het dak weer normaal drogen en krijgen de schimmels, die gebaat zijn bij een vochtige omgeving, veel minder de kans hun werk te doen.
De klant kan er tevens voor kiezen om na het schoonmaken de aangroei van alg en mos te vertragen door het dak in te laten spuiten. Dit wordt verzorgd door een gespecialiseerd bedrijf  in de lente of de zomer. Het dak dient goed droog te zijn voordat wordt ingespoten.Zonder_planten